Veel gestelde vragen

Hier beantwoord ik een aantal vragen. Ik heb ze opgedeeld in:

  • Astma,
  • De Buteyko Methode,
  • Het boek Leven zonder Astma dankzij de Buteyko Methode,
  • De cursus Astmavrij in 3 maanden.


Onderaan deze bladzijde kan je me zelf een vraag stellen.

Stel mij een vraag

1. Astma

Hoeveel mensen in Nederland hebben astma?

In Nederland staan meer dan 500.000 mensen bij hun huisarts geregistreerd als astmapatiënt. Elk jaar krijgen ongeveer 50.000 mensen te horen dat ze astma hebben.  
Kijk je wereldwijd, dan schat men dat er ongeveer 262 miljoen astmapatiënten zijn (cijfers uit 2019).
Schokkende cijfers. Internationaal spreekt men dan ook over een 'astma epidemie'.

Gaan er mensen dood door astma?

Ja. In Nederland gelukkig niet zo veel (ongeveer 150 in 2021).  


Maar wereldwijd zijn de getallen schokkend: Het Global Asthma Network (GAN) schatte dat er in 2019 ongeveer 1.000 mensen per dag (!!) sterven aan astma. Waarschijnlijk heeft dat ook te maken hoe (on)zorgvuldig men soms omspringt met astmamedicatie.


  • Gebruik je 2 keer (of meer) per week  een luchtwegverwijder, zorg dan dat je een ontstekingsremmer gaat gebruiken. De kans op een levensbedreigende astma-aanval wordt dat veel kleiner.

Waarom krijgen mensen volgens de reguliere medische wetenschap astma?

Eigenlijk weet men het niet goed. Men krijgt een steeds beter beeld van wat astma is, wat er in je lichaam fout gaat (welke chemische stofjes een rol spelen bijvoorbeeld). Maar waarom de één astma ontwikkeld, en een ander niet. Daar is een raadsel.


Een theorie die redelijk wat aanhangers heeft is dat  astma ontstaat omdat we te weinig met bacteriën in aanraking komen in onze jeugd. Ik heb er een blog over geschreven.

Ik heb de indruk dat mijn astma erger wordt. Kan dat?

Er is steeds meer medisch onderzoek dat laat zien dat  astmamedicatie (vooral luchtwegverwijders) de gevoeligheid voor allerlei prikkels kan vergroten, waardoor je meer last kan krijgen van astma (en meer medicijnen gaat gebruiken). 

Eén onderzoek concludeert zelfs: "Drugs make asthma worse".

2. De Buteyko Methode

Wie was Buteyko?

Konstantin Buteyko was een arts en medisch onderzoeker uit de Oekraïne.


Ik heb een blog over hem geschreven. Die blog kan je via deze knop lezen:

Hoe ontstaat astma volgens Buteyko?

Volgens Buteyko heeft astma maar 1 oorzaak: Een verkeerde ademhaling. Astma is een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen te veel ademen.


Waarom je dan astma kan krijgen leg ik hier verder uit.

Waarom krijgt niet iedereen die hyperventileert astma?

Veel mensen ademen verkeerd. Kijk maar om je heen. Zo zijn er veel mensen die tijdens het wandelen door de mond ademen. Of die tijdens het praten naar adem happen. 


Wanneer je verkeerd ademt (chronische hyperventileert) kan je allerlei klachten krijgen. Waar je last van krijgt wanneer je verkeerd ademt, hangt af van hoe het lichaam reageert. De één krijgt astma, een ander hartproblemen, een derde allergieën of slaap apneu. 


Op de website www.buteyko-instituut.nl heb ik een overzicht van symptomen en ziektes die bij chronische hyperventilatie horen gezet. Met mijn ervaring van het werken met cursisten die een specifieke ziekte hadden. 

Adem ik echt te veel?

Het komt vaak voor dat mensen, zelfs zij die zwaar astma hebben, denken dat ze vrij rustig en normaal ademen. Buteyko praat niet voor niets over 'verborgen chronische hyperventilatie'. Daar komt nog bij dat de reguliere medische wetenschap het verband tussen astma en hyperventilatie maar zelden legt.


Wil je weten hoe sterk je  hyperventileert, doe dan de Controle Pauze test. Ik leg dan ook uit wat een Controle Pauze van 10, 15, 25 of 40 seconden betekent. 

Is er wetenschappelijk bewijs dat de Buteyko Methode helpt bij astma?

Ja, gelukkig wel.  


Ik heb een aantal medische onderzoeken voor je samengevat.   

Kan je me wat meer vertellen over de ademhalingsoefeningen?

Tijdens een Buteyko-cursus ligt de nadruk op het leren van een aantal Buteyko oefeningen waarmee de ademhaling stap voor stap rustiger wordt. 

 

Er zijn verschillende oefeningen. Ze lopen uiteen van hele zachte, lieve oefeningen waarbij je voorzichtig wat rustiger gaat ademen en zo koolzuurgas opbouwt, tot behoorlijk pittige oefeningen waarbij je bijvoorbeeld rondloopt met je neus (en mond natuurlijk) dicht totdat je redelijk stevig achter ademt bent. 

 

Nu alle oefeningen zin voor iedereen geschikt.

Hoe moet ik ademen? Met mijn borst of met mijn buik?

Er is veel verwarring over borst- en buikademhaling. Met een borstademhaling bedoelen we dat vooral de tussenribspieren het werk doen. Met een buikademhaling bedoelen we dat je vooral met je diafragma (middenrif) ademt. 


Ademhalingsspieren


Wanneer je rustig stil op een stoel zit is een goede ademhaling een ontspannen, kleine, rustige buikademhaling. Dat voel je in je buik (waarbij bij een inademing de buik naar buiten komt).


Soms voelen mensen ook duidelijk beweging in hun borst. Dan doen de tussenribspieren mee met de ademhaling,  terwijl dit in rust niet nodig is. Die spieren zijn meer bedoeld voor wanneer je in actie komt. 


Mijn  ervaring is dat veel mensen die leren met de buik te ademen daarbij ook leren te hyperventileren. Ze zitten op een stoel met een hand op de borst en buik en willen dan hun buik heen en weer voelen gaan. En voordat ze het door hebben zijn ze aan het "pompen" en ademen ze erg veel lucht in en uit. En leren ze zichzelf hyperventilatie.


Ik weet dat wanneer iemand bij Buteyko leert rustiger te ademen, en tot rust komt, het ademen langzaam zakt in het lichaam en de buikademhaling zich herstelt . 

Moet ik de rest van mijn leven Buteyko oefeningen blijven doen?

Nee.


Je  doet de oefeningen totdat je ademhaling voldoende hersteld is.


Daarna kan je met de oefeningen stoppen, en ze alleen nog gebruiken wanneer je merkt dat je ademhaling weer wat toeneemt (bijvoorbeeld omdat je door een stressvolle tijd heengaat).


Aan de andere kant kan ik me voorstellen dat je (net als ik) sommige oefeningen zo lekker en rustgevend vind, dat je ze zo nu en dan blijft doen - ook als is je ademhaling erg rustig geworden. 

Kan ik dankzij Buteyko genezen van astma?

De Buteyko Methode is een behandelingsmethode waarmee de oorzaak van astma aangepakt wordt. Wanneer je rustiger ademt trekt astma weg.


Is de ademhaling hersteld en ademt je rustig en ontspannen, dan krijg je geen astmasymptomen meer en heb je dus geen astmamedicijnen meer nodig


En zolang je rustig blijft ademen, blijft de astma weg.


Dit komt dus dicht in de buurt van genezing.

Moet ik met mijn medicijnen stoppen wanneer ik Buteyko leer?

Nee.


Wel kijken we tijdens een cursus samen zorgvuldig naar je medicijngebruik. En ik zal je tips geven.


Wanneer je met de Buteyko oefeningen begint zijn de luchtwegverwijders de eerste medicijnen die je kan gaan verminderen. Maar dat doe je alleen wanneer je zelf merkt dat je ze minder nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je niet meer benauwd wordt tijdens of na het sporten. 


Op termijn kan je  de ontstekingsremmers afbouwen, maar dat is iets dat je in overleg met je behandelende arts moet doen. 

Nooit  abrupt stoppen met ontstekingsremmers. Dat kan gevaarlijk kan zijn.


Hoe vertel ik het mijn arts dat ik Buteyko ga leren?

Gelukkig krijgen huis- en longartsen steeds meer belangstelling voor de Buteyko Methode. Maar er zijn ook artsen die niets in Buteyko zien, die de methode flauwekul en onwetenschappelijk vinden, en die deze afkeer niet onder stoelen of banken steken. Misschien heb je ook zo’n arts. Hier zijn wat tips om het gesprek met je arts aan te gaan.


  • Besef dat baanbrekende ideeën nooit zonder slag of stoot aanvaard worden. Met Buteyko is het niet anders. Over 30 jaar zal Buteyko’s visie op astma waarschijnlijk algemeen aanvaard zijn (maar zo lang wil je vast niet wachten).
  • Besef dat het om jouw gezondheid gaat. Dat je  uiteindelijk zelf de baas bent over jouw lichaam, je lichaam ook verreweg het beste kent. Dit kan ook betekenen dat je  van arts verandert wanneer je  zich slecht op je gemak voelt bij hem of haar.
  • Benadruk in het gesprek met je arts dat je bezig bent met een ademhalingsmethode die je  hopelijk helpt rustiger te ademen. De meeste artsen verwachten weinig tot niets van ademhalingsmethodes, maar staan er ook niet negatief tegenover.
  • Ik heb een folder die speciaal geschreven is voor artsen, fysiotherapeuten, logopedisten, etc. In deze folder wordt kort verteld wat de Buteyko Methode inhoudt en wat de cursist kan verwachten. Ook wordt het belang van een goede samenwerking met de reguliere, behandelende arts benadrukt, en wordt uitgelegd hoe Buteyko tegen astmamedicijnen aankijkt. Tenslotte wordt het medische onderzoek dat de laatste jaren naar de Buteyko Methode gedaan is kort samengevat. Je kan deze folder via de link hieronder downloaden,  en aan je arts geven zodat deze weet waar je mee bezig bent.

3. Het boek Leven zonder Astma dankzij de Buteyko Methode

Kan ik alvast een stuk van het boek lezen?

Ja, dat kan.


Klik hieronder en je kan de eerste 20 bladzijden van het boek lezen.

4. De cursus Astmavrij in 3 maanden

Leer ik alle oefeningen tijdens deze cursus?

Ja, natuurlijk.


Het is de volledige Buteyko cursus zoals ik die al meer dan 20 jaar aan astmapatiënten geef.


Maar dan opgedeeld in een groot aantal modules en video's die je thuis, rustig in je eigen tempo, door kan nemen.  

Hoe lang krijg ik toegang tot de cursus?

Je krijgt 6 maanden toegang (ook een stok achter de deur dat je er echt mee begint)

Ik heb geen astma. Is de cursus ook nuttig voor mij?

De cursus is oorspronkelijk gemaakt voor mensen met astma. Maar het is de volledige Buteyko cursus zoals ik die aan mensen met allerlei klachten geef, dus iemand zonder astma kan de cursus ook prima volgen.


Er zijn een paar gedeeltes die echt voor mensen met astma zijn, en die wil je dan misschien

overslaan (zoals "hoe verminder je astmamedicatie?").

Stel me je vraag ...

... en ik antwoord