Hoofdstuk 6

Verder Lezen

1. Kinderen & astma

 Het RIVM schat dat ongeveer 7% van de kinderen astma heeft. Dat zou neerkomen op ongeveer 180.000 kinderen.

2. Vaststellen van astma

Bij jonge kinderen tot zes jaar zijn de longen nog volop in ontwikkeling. De luchtwegen zijn nog erg klein, en daardoor zijn ze snel benauwd. Maar volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) kan de diagnose ‘astma’ kan je pas bij wat ouderekinderen gesteld worden.

3. Schoolverzuim

Schoolverzuim

Astma is de belangrijkste reden voor schoolverzuim. Maar er is ook goed nieuws. Onderzoek uit 2001 liet zien dat het schoolverzuim hoger is bij de kinderen met astma (3 dagen per 6 maanden, terwijl  'gezonde kinderen' 1 dag per 3 maanden ziek thuis blijven), maar dat de schoolprestaties daar niet onder lijden.

4. Over astma heen groeien

Deze informatie komt uit het boek  “Mijn kind heeft astma” dat in 2005 uitgegeven is door het Longfonds (toen nog Astmafonds).

5. Door de mond ademen

Door de mond ademen is slecht voor volwassenen, maar het is een ramp voor kinderen. Naar mijn mening is  door de neus leren ademen 1 van de belangrijkste gewoontes die je je kind kan leren.


Ik heb een blog op de site van Sleep Well Tape geschreven over hoe door de neus ademen een belangrijk onderdeel uitmaakt van hoe 150 jaar geleden indianen hun kinderen opvoedden.

Zo heeft door de mond ademen heeft een sterk negatieve invloed op de gezondheid van het tandvlees. Lees je het onderzoek hier beneden? 'Gingival health' is gezondheid van het tandvlees.

6. Dr. Mew

Door de neus ademen is essentieel. Heeft een kind hier grote moeite mee, dan kan je met OMFT (oro-myofunctionele therapie) een kind helpen deze goede gewoonte te ontwikkelen.


Hier een OMFT video over waarom je altijd door je neus moet ademen. 

Ademt je kind veel door de mond, dan kan er dus van alles fout gaan. Tanden die alle kanten op gaan staan, de bovenkaak die omhoog groeit zodat de neusholte in de verdrukking komt, de kin die achteruit gaat staan zodat de luchtweg kleiner wordt, etc, etc.


Lukt het niet goed om het kind door de neus te leren ademen, zoek dan een OMFT therapeut(e) op.