Dick Kuiper

Dick Kuiper Leven zonder astma

Mijn naam is Dick Kuiper, en ik ben ademhalingstherapeut.


Ik heb astma gehad. Ik durf rustig “gehad” te zeggen omdat ik niet meer benauwd wordt en geen medicijnen meer gebruik.


Maar ik herinner me nog steeds hoe afschuwelijk het is benauwd te zijn en afhankelijk te zijn van Ventolin om de dag door te komen. En hoe ik, na een week extreem benauwd geweest te zijn, mijn weerstand ertegen opzij moest zetten en gered werd door een stootkuur Prednison.

Nieuw Zeeland

Toen ik een jaar of 22 was en studeerde aan de universiteit in Wageningen, ontwikkelde ik ernstige allergieën. Zo kon ik absoluut niet tegen katten. Dan werden mijn lippen en oogleden enorm dik. Ik gebruikte anti-histamine pillen omdat onder controle te krijgen.


Na mij afstuderen heb ik een paar jaar aan de WUR (Wageningen University & Research) gewerkt. En in 1994 vertrok ik met mijn gezin naar Nieuw Zeeland, waar ik werkte bij Massey University in Palmerston North. Een prachtige tijd, maar ook een tijd waarin ik steeds meer last kreeg van astma.


Gelukkig vertelde iemand me over  de Buteyko Methode, die daar onder astmapatiënten al behoorlijk bekend was. Ik ging eerst naar een lezing, waar me verteld werd dat alle astmapatiënten te veel ademen, en dat de bedoeling van de Buteyko oefeningen was dat je minder diep gaat ademen. Ik weet nog hoe dit totaal inging tegen hoe ik mijn astma beleefde (ik dacht dat het probleem juist was dat ik te weinig kon ademen).


Maar ik schreef me in voor een cursus, en merkte al snel dat mijn astma dankzij de oefeningen verbeterde.

Ademen

Nu is ademen eigenlijk heel simpel. Je ademt zuurstofrijke lucht naar binnen (links). Het lichaam heeft die zuurstof (O2) nodig, want daarvan maakt het energie. En daarbij wordt koolzuurgas (CO2) gemaakt, wat je weer uitademt (rechts).  


Zuurstof en koolzuurgas bij ademen


Veel mensen denken dat koolzuurgas een afvalstof is van het lichaam. Dat je het beter kwijt kan zijn. Maar dat is onzin. Koolzuurgas (CO2) is net zo belangrijk voor je lichaam als zuurstof. Je moet voldoende koolzuurgas in je lichaam vasthouden, en anders gaat het helemaal fout.


Wanneer je opeens heel diep gaat ademen (zoals wanneer je een luchtbed opblaast), verlies je veel koolzuurgas. Je wordt dan draaierig en raar in je hoofd want het lichaam heeft het koolzuurgas nodig om zuurstof naar je hersenen te krijgen. Dan stop je even met ademen, en dan trekt de duizeligheid weg.


Iemand die voortdurend teveel ademt, verliest voortdurend teveel koolzuurgas (CO2. Dan kan je astma ontwikkelen. Astma is een wanhopige poging van het lichaam het verlies aan koolzuurgas tegen te gaan door de luchtwegen te vernauwen. Zodat er minder koolzuurgas kan ontsnappen.


Konstantin Buteyko was een arts uit de Oekraïne die ontdekte waarom mensen die verkeerd ademen ziek kunnen worden. Dit is hoe hij tegen astma aankijkt:


Astma is een verdedigingsmechanisme van het lichaam


En wanneer de laatste 25 jaar me iets geleed hebben is  dat Buteyko  absoluut gelijk heeft. Astma is geen ongeneeslijke ziekte waarvoor je de rest van je leven zware medicijnen hoeft te gebruiken en waarbij je niet zeker hoe je je over een week, maand of jaar zult voelen. Laat je dat niet aanpraten door je huis- of longarts.


Astma is een natuurlijke reactie van het lichaam op een onderliggend probleem. Je ademt te veel.


Wanneer je ademhaling rustiger wordt, trekt astma weg.

Nederland

Ik genas van mijn astma en kon al mijn medicijnen laten staan. Ik ben, sinds Buteyko in mijn leven kwam, niet meer benauwd geweest en heb nooit meer een astma-puf hoeven nemen. En het mooie was dat ik ook genas van mijn  allergieën. We konden een kat nemen (wat mijn kinderen erg leuk vonden).


Ik werd zo enthousiast dat ik de opleiding tot Buteyko Therapeut in Nieuw Zeeland gevolgd heb. Na eerst een half jaar in Nieuw Zeeland als therapeut gewerkt te hebben, besloot ik  terug te keren naar Nederland om dat de Buteyko Methode bekend te maken.


Sinds juli 2000 woon ik weer in Nederland en ik schat  dat ik sindsdien met meer dan 5000 cursisten met ademhaling-gerelateerde klachten gewerkt heb. Waaronder meer dan 1400 astmapatiënten. 


Het doel van de Buteyko cursus is dat astmapatiënten  zo rustig en zacht leren ademen, dat astma geen functie meer heeft en wegtrekt. Mij ervaring is dat veel astmapatiënten dan snel opknappen.  

Het boek "leven zonder astma"

In 2007 heb ik “Leven zonder astma dankzij de Buteyko Methode” geschreven, een veelgelezen boek dat een introductie geeft tot de het gebruik van de Buteyko Methode bij astma. Er zijn ongeveer 10.000 exemplaren van verkocht.


In 2023 heb ik het boek geheel herschreven.

Buteyko Academie

Nadat mijn boek gepubliceerd werd, kwamen er steeds meer mensen die opgeleid wilden worden tot Buteyko therapeut.


In november 2008 ging de eerste opleiding van start, en sindsdien zijn er elk jaar gemiddeld 10 nieuwe Buteyko Therapeuten opgeleid. Je kan meer over de opleiding lezen op de website van de Buteyko Academie.

Buteyko Therapeuten Nederland (BTN)

Veel van de Buteyko Therapeuten die ik opgeleid heb sluiten zich aan bij Buteyko Therapeuten Nederland (BTN).


Alleen Buteyko therapeuten die hun kennis op peil houden via studiedagen en bijscholingssessies, kunnen lid worden van de BTN.

De cursus "Astmavrij in 3 maanden"

In 2023 heb ik de online videocursus "Astmavrij in 3 maanden" ontwikkelt. 


In deze cursus neem ik je stap voor stap, en week voor week, mee op de reis naar een astmavrij bestaan. Het is een volledige Buteyko Cursus speciaal voor mensen met astma. Ik heb mijn hart  en ziel, en mijn ervaringen van de laatste 20+ jaar, in deze cursus gestopt.


De cursus bestaat uit XX MODULES  en XX VIDEOS.


Ik heb de cursus zo ontworpen dat je geen begeleiding nodig hebt. Ik weet welke vragen vaak opkomen bij astmapatiënten die de Buteyko Methode leren, en heb al die vragen in de cursus verwerkt.


Maar mocht je  toch graag met een BTN therapeut willen overleggen, dan kan dat. Die mogelijkheid is ingebouwd.   


Mijn belofte is dat, wanneer  je de cursus volgt, je binnen 3 maanden (net als veel van mijn andere cursisten) kan zeggen:


“Ik had astma, maar heb er nu geen last meer van”

Tenslotte

Heb je astma en wil je er vanaf, dan raad ik je aan de Buteyko Methode te leren


En ik denk dat je hier aan het juiste adres bent.


  • Ik ben ervaringsdeskundige: ik heb mijn eigen astma genezen met de Buteyko Methode.
  • Ik ben opgeleid door het Buteyko Institute of Breathing and Health (BIBH).
  • Ik werk sinds 2000 als Buteyko Therapeut en heb met ongeveer 5000 cursisten gewerkt, waaronder meer dan 1400 astmapatiënten. Van hen heb ik geleerd hoe je het beste de Buteyko Methode kan toepassen bij astma.
  • Ik heb in 2007 het boek “Leven zonder Astma dankzij de Buteyko Methode” geschreven. Er zijn meer dan 10.000 exemplaren van het boek verkocht. Het boek heeft onlangs zijn 3-e (geheel herziene) herdruk beleefd.
  • Ik heb met vele bekende Buteyko Therapeuten samengewerkt, zoals Jennifer Stark (Nieuw Zeeland), Patrick McKeown (Ierland), Christopher Drake (Bangkok) en Vladimir Sukhonosov (Rusland). De laatste was Hoofd opleidingen van Buteyko in de jaren 90 van de vorige eeuw.
  • Omdat ik met vele ander Buteyko therapeuten samengewerkt heb, ken ik deze verschillende benaderingen goed en weet ik welke weg astmapatiënten het beste kunnen bewandelen op weg naar genezing van astma.
  • Ik heb sinds 2008 bij de Buteyko Academie meer dan 100 mensen opgeleid tot  Buteyko Therapeut.
  • In 2023 heb ik al mijn Buteyko kennis en ervaring gebruikt voor de online cursus "Astmavrij in 3 maanden".

Wat anderen zeggen

These slides will be slide-able on the live version of your page!
63 Jaar astma

“Buteyko heeft mijn leven totaal veranderd. Na 63 jaar astma, ben ik er nu vrij van. Het is fantastisch niet meer van medicijnen afhankelijk te zijn”

Leven zonder Astma Logo
Pauline
Geen astma, medicijnen, geen ......

“Ik had nooit gedacht dat ik zo’n goede controle over mijn astma zou kunnen krijgen. Geen astma, geen medicijnen, geen problemen”

Leven zonder Astma Logo
Piet
Dankbaar

“Buteyko heeft veel stress uit mijn leven weggenomen. Ik heb nog maar zelden een astma-aanval. Daarvoor gebruikte ik mijn Ventolin 14 keer per dag”

Leven zonder Astma Logo
Ben
Verbaasd

“Ik weet niet wat me overkomt: ik gebruik geen Seretide en Ventolin meer. En dat al na een paar dagen. En toch voel ik me fit”

Leven zonder Astma Logo
Agnes