Gevoeliger voor prikkels

BBC Astma drugs mnake asthma worse

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat kortwerkende luchtwegverwijders patiënten steeds gevoeliger maken voor prikkels (zoals huismijt en stof), waardoor ze steeds meer medicijnen gaan nemen.


In 2003 las ik al dit artikel op de BBC website: "Drugs make asthma worse" (Medicijnen 'maken astma erger'). Ik heb de belangrijkste stukken vertaald:


"Wetenschappers denken dat ze hebben ontdekt waarom astmamedicijnen zoals Albuterol, Ventolin en Salbutamol hun effectiviteit kunnen verliezen. Het zijn bèta-agonisten, die de luchtwegen ontspannen". 


"Amerikaanse onderzoekers zeggen dat het lichaam eigenlijk overgevoelig wordt voor astma-triggers als de medicijnen langdurig worden gebruikt. Dit proces maakt de luchtwegen zeer gevoelig voor astma-triggers. Het onderzoek is gepubliceerd in het Journal of Clinical Investigation".

Nivel Kans op astma-aanval neemt toe

Maar dit is lang niet het enig artikel over het probleem dat veelvuldig gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders op termijn astma erger kunnen maken. Bijvoorbeeld, in 2020 verscheen een artikel  op Nivel (een zeer gerenommeerd instituut dat een publieke kennisorganisatie is die onderzoek doet naar de gezondheidszorg) met als titel: "Kans op astma-aanval neemt toe bij hoogfrequent gebruik kortwerkende luchtwegverwijders".