Wim (59) vertelt

“Ik heb al jong astma gekregen. Ik hoopte dat ik na mijn pubertijd van mijn astma af zou zijn, maar dat is helaas nooit gebeurd. Ik bleef benauwd, en kreeg geregeld een ontsteking in mijn longen. Ik hoestte vroeger jampotjes groen slijm op. Ik kon slecht tegen wisselingen van kou en warmte, en was allergisch voor huismijt, katten en pollen. Ik heb zelfs een paar keer voor mijn astma in het ziekenhuis gelegen, en in 1996 ben ik een paar maanden in het astmacentrum in Davos geweest.”


“Ondertussen deed ik er alles aan om beter te worden: sporten, gezond eten, niet roken, allerlei alternatieve geneeswijzen. Desondanks heb ik altijd veel medicijnen gebruikt. Regelmatig een antibioticum voor de ontstekingen in mijn longen. Zo nu en dan een stootkuur Prednison. En de laatste jaren gebruikte ik veel Symbicort. Elke dag zes pufjes, en soms acht of nog meer. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs van de apotheker op mijn donder omdat ik volgens hem veel teveel Symbicort gebruikte.”


“Ik heb de Buteyko-cursus bij Dick gevolgd. Ik heb er wonderbaarlijk veel baat van gehad. Het gaat stukken beter met mijn astma. Ik heb het nog maar zelden benauwd en kan het dan opvangen met een Buteyko-oefening. Mijn Symbicort gebruik ik nog maar zelden. En ik ben nog maar zelden vaak ziek, mijn weerstand is beter geworden.”


“Wat ik zo mooi aan de Buteyko Methode vind is dat het me het gereedschap geeft om zelf aan de slag te gaan. Ik ben van niemand meer afhankelijk. Ik heb nu zelf controle over mijn astma.”