Hoofdstuk 5

Verder Lezen

1. Verwarring

Ik zie veel mensen die zonder begeleiding met de Buteyko Methode bezig geweest zijn (bijvoorbeeld omdat ze dit boek gelezen hebben) en die merken dat het rustige ademen hen goed doet en daardoor de volledige Buteyko Methode op een goede manier willen leren. 


Dat kan op verschillende manieren.


Je kan een groepscursus bij mij volgen.

Je kan een cursus volgen bij één van de Buteyko therapeuten die ik opgeleid heb.

Of je kan de online cursus "Astmavrij in 3 maanden" volgen.

2. Hyperventilatie oproepen

In het ziekenhuis doen ze ook een dergelijk test. Het heet de hyperventilatie-provocatietest. Dan ga je een paar minuten geforceerd hyperventileren. Zie o.a. de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

3. Controle Pauze

Buteyko's lab

Het schijnt zelfs zo te zijn dat Konstantin Buteyko in de Sovjet-Unie een patent had op de Controle Pauze test.

4. Mondademen en kinderen

Habitueel mondademen

Dit komt uit het artikel dat N.K. Idema en Prof. P.H. Damsté in 1994 geschreven hebben.


Het artikel is zeer interessant en gaat in op allerlei kwalijke gevolgen van neusademen (vooral bij kinderen), en promoot bijvoorbeeld ook het gebruik van tape om ’s nachts de mond dicht te houden.

5. Langlaufers & astma

Zie bijvoorbeeld het onderzoek onder 42 Zweedse langlaufers waarbij bleek dat ongeveer 79% van hen astmasymptomen heeft ontwikkeld tijdens hun sportbeoefening. Het is getiteld “High prevalence of asthma in cross country skiers”, en is in 1993 gepubliceerd in het British Medical Journal.

6. Slijmproductie neus

De keel-, neus- en oorartsen van het Maxima Ziekenhuis zeggen dit: "Normaal slijmvlies in de neus en keel produceert veel slijm dat regelmatig wordt doorgeslikt. Samen met het speeksel kan dat wel een paar liter per dag zijn".

7. Waterdamp

Vocht is erg belangrijk voor de longen. Ik ben het daarom ook niet eens met het advies dat veel mensen krijgen (van b.v. sportinstructeurs) over door de neus inademen en door de mond uit ademen.


Je verliest dan veel te veel vocht, waardoor de longen uitdrogen. Het lichaam gaat dat compenseren door bijvoorbeeld veel vocht in de keel te maken, waardoor je weer gaat hoesten en rochelen.


Adem in en uit door je neus!

8. Lysozym

Lysozym
Meer over lysozym op Wikipedia.

9. Stikstofoxide (NO)

Stikstofoxide (NO) werd in 1992 door het blad Nature uitgeroepen tot molecule van het jaar. Het heeft een aantal belangrijke functies in het lichaam, waaronder het ontspannen van de slagaderen. En het doodt virussen.


Men weet al jaren dat het griepvirussen doodt, maar tijdens de corona-crisis bleek dat het ook corona-virussen doodt (lees b.v. het artikel hieronder). Daarom gingen sommige mensen over op het inhaleren van NO via een spuitbusje.

10. Slaap-positie

Slaapproblemen komen veel vaker voor bij mensen die op de rug slapen


Zoals bijvoorbeeld gesteld wordt in dit artikel:  "The effect of body posture on sleep-related breathing disorders: facts and therapeutic implications". Daarin stellen de schrijvers: "The aggravating effect of the supine body position on breathing abnormalities during sleep was recognized from the earliest studies on sleep breathing disorders".


Google's vertaling: "Het verergerende effect van de rugligging op ademhalingsafwijkingen tijdens de slaap werd erkend vanaf de eerste onderzoeken naar slaapademhalingsstoornissen".

snurken

Ik vermoed dat het slecht slapen zeker iets te maken heeft met het openvallen van de mond. Je begint dan meer met je borst (in plaats van je buik) te ademen, wat onrust geeft. Je kan gaan snurken (wat ook niet goed is voor je eigen slaap). Ik merk dat erg veel cursisten melden dat ze dankzij het tapen veel beter gaan slapen.


Wil je meer lezen over Sleep Well Tape, door de neus ademen en slapen? Kijk op de Sleep Well Tape website.

11. Neus Opener

Koolzuurgas ontspant glad spierweefsel en dempt ontstekingen. Wanneer je moeilijk door je neus kan ademen, kunnen beide een rol spelen.


Er is een beetje een discussie in Buteyko-land wat er voor zorgt dat je neus weer open komt te staan. Is het koolzuurgas (zals Buteyko denkt) en is het stikstofoxide (NO) wat dezelfde effecten heeft.

12. Progressie maken

Dat kan alleen maar een langzaam proces zijn. Je ademhalingscentrum reageert langzaam op het verhogen van koolzuurgas in je bloed.

13. Verminderde Ademhaling (VA)

Het is voor de meeste mensen de eerste Buteyko-oefening die ze leren. 


Wanneer je zwanger bent zou ik deze oefening niet doen (vooral niet tijdens de drie tot vier maanden van de zwangerschap). En heb je diabetes, stop dan wanneer je duizelig wordt.


En je voelt je altijd plezierig en ontspannen tijdens deze oefening. Het jezelf te moeilijk maken is de grootste fout die mensen maken.

14. Buteyko's uitleg

Buteyko legde het zo uit:


  1. Door het ontspanning van het middenrif,
  2. de diepte van de ademhaling iets verminderen,
  3. totdat een lichtgevoel van luchthonger ontstaat.

Onthoud: het is een fijne, lekkere oefening. Merk je dat het stress oproep, dan doe je te hard je best.

15. Koolzuurgas verliezen

Er is een sterke link tussen meer ademen dan je normaal doet en benauwd worden. Koolzuurgas houdt de luchtwegen open, en wanneer je te veel verliest gaat het fout.


Daarom kunnen astmapatiënten benauwd worden wanneer ze veel praten, lachen, sporten (inspanningsastma), hoesten of  slapen (nachtelijke astma).

16. Vier stadia van leren

Dat zijn de vier stadia van leren van Maslow.

  • Stap 1. Onbewust onbekwaam (je bent ergens niet zo goed in, maar je weet dat nog niet).
  • Stap 2. Bewust onbekwaam. Je bent ergens (nog) niet zo goed in, en je hebt dat door en wilt het graag veranderen.
  • Stap 3. Bewust bekwaam. Je hebt een nieuwe vaardigheid ontwikkelt, maar je moet blijven opletten. Het is nog geen gewoonte.
  • Stap 4: Onbewust bekwaam. Je bent ergens goed in geworden. Je doet iets automatisch goed.

17. Vier weken?

Een nieuw gewoonte aanleren kan frustrerend langzaam gaan. Volgens onderzoek uit 2009 duurt het gemiddeld 66 dagen voordat je een nieuwe gewoonte ontwikkeld hebt.

18. Maria Callas

Maria Callas oefende wat ze 'Bel canto' noemen, een Italiaanse manier van zingen die eeuwen oud is. Het schijnt dat Pavarotti dezelfde zangstijl gebruikte. Ik heb gelezen dat één van de technieken die ze gebruikte was zingen met een kaars voor haar mond, waarbij die kaars niet mocht flakkeren.

19. Nachtelijke astma

Slapen cortisol

Waarschijnlijk heeft dit te maken met de aanmaak van cortisol in het lichaam. Cortisol dempt de ademhaling. En de concentratie cortisol in het bloed is rond een uur of 4, 5 in de ochtend bijzonder laag (zoals de tekening laat zien).


Wat betekent dat de ademhaling zwaarder wordt, je koolzuurgas verliest, en het lichaam dat probeert tegen te gaan door de luchtwegen te vernauwen. Astma is immers een verdedigingsreactie tegen het verlies van koolzuurgas.


En dus wordt je benauwd (wakker).

20. 'Zone des doods'

Zone des doods

Buteyko noemde deze periode de 'zone des doods'

21. Vis

Ik heb een tijdje gewerkt met Vladimir Sukhonosov. Hij was de Hoofd Opleidingen bij Buteyko in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Hij vertelde me dat volgens Buteyko bovenaan de lijst van dingen uit de zee die niet best voor je ademhaling zijn kaviaar stond. Geen idee of dat echt zo is (nooit iemand tegen gekomen die dat uit kon testen voor me).

22. Kaas

In krijg veel feedback van mijn  cursisten over welke voeding hun ademhaling in de war gooit. Mij is opgevallen dan wanneer ze het over kaas hebben, ze het bijna altijd hebben over jonge, zachte kaas (jong belegen, graskaas, camembert, brie). En maar zelden over oude kaas.  

23.Calcium & magnesium

Magnesium (Mg) is (naast calcium) erg belangrijk voor de sterkte van botten. Zoals het overzichtsonderzoek dat je hieronder kan lezen, aantoont. Het is een lang en ingewikkeld verhaal, maar bij de conclusie staat: 


Uit de verschillende onderzoeken die sinds 2009 zijn uitgevoerd naar de serumconcentratie van Mg en de relatie ervan met het bot, is aangetoond dat lagere waarden verband houden met de aanwezigheid van osteoporose, en dat ongeveer 30-40% van de geanalyseerde proefpersonen (vooral vrouwen in de menopauze) hypo-magnesiëmie (te lage magnesium opname) hebben..

24. Cafeïne

Cafeïne stimuleert de ademhaling (het lijkt sterk op adrenaline).


Kijk er daarom mee uit. Observeer je ademhaling nadat je iets met een behoorlijke hoeveelheid cafeïne gegeten of gedronken hebt.


Hieronder een tabel met cafeïne in bepaalde producten. Het zit dus ook in groene thee!

null

Bron: voedingscentrum.nl

25. Aspartaam

Er gaan al jaren verhalen over het gevaar van aspartaam. Het werd o.a. in verband gebracht met hersentumoren. Vaak werd dit idee weggelachen. Maar steeds meer mensen denken  dat er echt iets aan de hand is


Lees bijvoorbeeld het artikel hieronder 


Het E-nummer van Aspartaam is E951. Zo staat het vaak op de verpakking.

26. Zeezout

Echt zeezout

Echte, goed zeezout heeft 84 mineralen en sporenelementen. Het past heel goed bij je lichaam: je bloedplasma lijkt sterk op zeewater.,


Vaak zie je in restaurants en winkel de spierwitte versie van zeezout. Dan heeft men het zeezout geraffineerd om het mooi wit te maken, maar daarbij verliest het veel van zijn goede mineralen en sporenelementen.


Dus neem het echte, grauwe zeezout Keltisch zeezout.

27. Olympisch zilver

Relatief veel zwemmers en waterpoloërs hebben astma. Eke  speler van het Amerikaanse mannenteam dat in 1988 de olympische waterpolo finale speelde, had astma. Ze verloren van Joegoslavië (die hadden geen astma - grapje).

28. Wat werkt bij astma?

Heb je goede ervaringen met een andere aanvullende methode dan hoor ik dat graag. Ik ben  altijd op zoek naar tips die de progressie van de astmapatiënten die ik help kan versnellen.

29. Zink

Een waarschuwing. Zink in een te hoge dosering (b.v. 100 mg/dag) kan er voor zorgen dat andere mineralen uitspoelen (zoals koper en ijzer).

30. Omega-3

Een waarschuwing: sommige astmapatiënten (ongeveer 10%) kunnen slecht tegen Aspirine. Zij kunnen ook wat meer last van benauwdheid krijgen door het gebruik van omega-3.

31. Vitamine A, B, C en E

De arts R. Firshein raadt alle astmapatiënten aan om elke dag 1000 mg vitamine C, 10.000 I.E. beta-caroteen, en 400 I.E. vitamine E te gebruiken.


Bij mensen met zwaardere astma gaat de dosis omhoog tot 3000 mg vitamine C (verdeeld over de dag), en 25.000 I.E beta-caroteen. Verder wordt dan een vitamine B-complex aangeraden met daarin 100 mg B1, 50 mg B2, 50 mg B3, 500 mg B5, 150 mg B6, en 1000 mcg B12.


Bron: R. Firshein - “Reversing Astma” (1996). ISBN 0-446-67363-3.

32. Lage opname mineralen & vitamines

Dit gegeven maakt het soms moeilijk algemene adviezen te geven die gelden voor iedereen. Binnen het alternatieve circuit zijn er therapeuten die claimen dat ze kunnen testen of iemand dergelijk tekorten heeft. Zoals kinesiologen of therapeuten die met de Vega-test werken.

33. Water & astma

Ik weet dat Buteyko het idee van "we drinken te weinig water" nooit omhelst heeft.Maar Dr. Batmanghelidj heeft een aantal redelijk overtuigende boeken geschreven, waaronder “Eradicate asthma now with water” (“Stop astma nu met water”).


Bij Bol.com is een meer algemeen boek in het Nederlands te koop (Water, het goedkoopste medicijn).

34. Watergebruik

Ik zou in ieder geval de regel in acht nemen dat je plas lichtgekleurd moet zijn. Wordt hij donkerder, dan drink je te weinig.

35. Zeezout

Zeezout en water

Dr. Batmanghelidj heeft nog een ander boek geschreven: "Walter and Salt - Your Healers from Within".