Maartje (34) vertelt

“Zeven jaar geleden kreeg ik voor het eerst last. Ik had een voortdurend gevoel van benauwdheid, dat soms wat erger werd en soms weer wat wegzakte. Ik merkte dat ik overdag een duidelijk hoorbare, piepende ademhaling had en ’s nachts werd ik geregeld benauwd wakker. Mijn huisarts vertelde me dat ik astma had en hij gaf me een Oxis turbohaler. Ik gebruikte deze elke ochtend en avond en wanneer ik benauwd werd. Achteraf vind ik dat ik verslaafd was aan mijn Oxis. Ik ging er ook van trillen. Verder gebruikte ik een Beclometason neusspray om mijn neus, die vaak dicht ging zitten, open te houden. Behalve astma had ik regelmatig last van migraine en ik hield vocht vast. Ik sliep slecht, werd ’s morgens moe wakker en voelde me overdag vaak moe.”


“Ik heb een Buteyko-cursus bij Dick gedaan. Ik kreeg de ademhalingsoefeningen snel onder de knie en merkte dat mijn benauwdheid afnam.”


“Een belangrijke motivatie voor me om de cursus te doen was dat ik zonder medicijnen wilde leven. Vanaf de vierde dag heb ik de Oxis niet meer gebruikt.”


“Het is onvoorstelbaar hoe goed het nu gaat. Ik voel me prima, ben nooit meer benauwd en gebruik geen medicijnen meer. Ik slaap de hele nacht door en heb overdag veel energie. Vroeger plofte ik vaak rond drie uur ’s middags in elkaar, maar nu gebeurt dat nooit meer.” 


“Ik heb geen last meer van trillende spieren, voel me veel rustiger. Ik heb ook duidelijk minder last van migraine.”