Henk (86) vertelt

“Als kind van vier kreeg ik bronchitis, en dat is later overgegaan in chronische bronchitis en astma. In mijn pubertijd werden dat flinke astma-aanvallen die vooral s nachts begonnen. De volgende ochtend kwam dan de huisarts langs voor een injectie. Daar ging ik erg van trillen, maar ik had wel weer lucht.”


“Op mijn negentiende kreeg ik Tbc en moest twee jaar kuren in een sanatorium. Het aangetaste deel van mijn rechterlong werd verwijderd. Toen ik het sanatorium verliet had ik nog steeds astma. Soms ernstig, maar er waren ook tijden dat ik weinig last had. Omdat ik vaak problemen had bij lichamelijke inspanning koos ik voor een kantoorbaan, en deed niet aan sport.”


“Toen er nieuwe medicijnen kwamen, de Ventolin puffers, brachten die snelle verlichting. Maar ze boden geen definitieve oplossing en werkten verslavend. De laatste jaren ging het bij mij weer de verkeerde kant op en de arts schreef naast Ventolin ook Seretide voor, die ik dagelijks gebruikte.”


“Ik hoorde van de Buyko-cursus en volgde een cursus in Ede. Voor het eerst werd mij duidelijk waarom ik benauwd werd. Waarom en hoe je lichaam reageert wanneer je verkeerd ademt.”


“De Buteyko-oefeningen vragen doorzettingsvermogen, maar ik heb volgehouden. Ik doe de oefeningen bijvoorbeeld veel in de auto, en dat werkt perfect voor me. Met zeer goed resultaat. Mijn ademhaling is veel beter geworden en de Ventolin heb ik direct laten staan (nog 2x een keer gebruikt). De Seretide heb ik vervangen door Flixotide, die ik alleen zo nu en dan bij een hoestperiode gebruik. Er gaan maanden voorbij dat ik helemaal niets gebruik.”

 

“Ik ben erg blij dat ik de Buteyko-cursus heb gedaan en dankbaar voor de verkregen kennis!”.