Heleen (64) vertelt

“Ongeveer vijftien jaar geleden, begon ik te hoesten. Ik kreeg zulke aanvallen van kriebelhoest dat ik amper nog met mensen durfde te praten. Ik ben altijd heel actief geweest, maakte lange wandelingen en fietste veel. Maar dat ging niet meer omdat ik dan vaak enorme hoestbuien kreeg. Het hoesten beheerste mijn leven. Verder kreeg ik elk jaar een longontsteking, en moest dan antibiotica gebruiken.”


“Na onderzoek in het ziekenhuis vertelden ze me dat ik astmatische bronchitis/overactieve longen had. Met de mededeling dat ik wel invalide kon worden, daar moest ik het dan maar mee doen. Ik kreeg Pulmicort voor mijn longen en Flixonase voor mijn neus die vaak dicht zat. Wat me angstig maakte was dat mijn bloeddruk erg hoog was. Ik kreeg hiervoor medicijnen (Diovan) van mijn huisarts. Verder kreeg ik Sotalol voor hartritmestoornissen. Ik sliep slecht en voelde mijn algehele conditie steeds verder achteruitgaan. Tijdens een inspanning raakte ik steeds sneller buiten adem.”


“Ik ben met Buteyko begonnen en ik voelde me na een paar weken al veel beter. Toch is het hard werken om blijvende vooruitgang te zien. Maar ik heb volgehouden en het gaat nu fantastisch met me. Ik hoest bijna niet meer, en als ik het voel prikkelen in mijn keel kan ik het met een dropje opvangen. Ik gebruik geen Pulmicort of Flixonase meer en slaap heerlijk. Ik wordt nog wel eens grieperig, maar een longontsteking heb ik niet meer gehad. Ik had altijd een wat nasale stem omdat mijn neus zo vaak dicht zat, maar dat is nu voorbij.”


“Ik ben weer aan het sporten, ben lid geworden van de tennisclub. Ik tennis twee keer per week 2 a 3 uur bij de  55plussers. Ik speel de sterren van de hemel. En wat me verder verbaast is dat mijn bloeddruk en hartritme weer normaal zijn. Ik gebruik geen Diovan meer, en nog maar een half tabletje Sotalol.”