Edwin (12) en zijn ouders vertellen

Bij kinderen werkt de Buteyko Methode vaak erg snel. Dit is het verhaal van Edwin en zijn ouders.


Edwin: “Ik heb sinds mijn vijfde last van astma. Ik kreeg Ventolin van de huisarts. In het begin gebruikte ik dat een paar keer per week, maar ik werd steeds vaker benauwd. Op een gegeven moment gebruikte ik het wel drie, vier keer per dag.”


Edwin’s vader: “Wanneer hij in de buurt ging voetballen kon je de klok er op gelijk zetten - na een paar minuten kwam hij binnen voor een pufje. Ook ’s nachts werd hij vaak benauwd wakker. Hij was o.a. allergisch voor huisstofmijt, huisdieren en tomaten.”


Edwin: “Mijn moeder las ergens iets over de Buteyko Methode, en ik heb een cursus bij Dick gevolgd. Ik moest drie keer per dag de oefeningen doen. Wat ik best vervelend vond. Maar het hielp wel. Ik werd al snel niet meer benauwd.”


Edwin’s moeder: “Hij moest stappen doen, en begon met ongeveer 10 stappen. Ik stelde hem kleine beloningen in het vooruitzicht om hem te motiveren. En toen hij 100 stappen kon doen hebben we een feestje gegeven.”


Edwin: “Ik ben niet meer benauwd geweest sinds ik de cursus gedaan heb. Ik gebruik helemaal geen medicijnen meer. Het mooie is ook dat ik de oefeningen nooit meer hoef te doen.”


Edwin’s vader: “Wat Dick voorspelde gebeurde. Vanaf de vierde dag heeft hij geen Ventolin meer gehad. Hij slaapt lekker, en heeft geen inspanningsastma meer. Hij heeft ook duidelijk minder last van huismijt.”


Edwin’s moeder: “Het gaat super met hem. Wij zijn heel enthousiast en vertellen iedereen er over. We gaan nu weekenden weg zonder dat de Ventolin meegaat. We hebben het LongFonds gebeld, maar die waren niet geïnteresseerd. Ik heb daarom mijn lidmaatschap opgezegd.”