Veroorzaakt smetvrees astma?

Eén van de theorieën over het ontstaan van astma is dat we te weinig met bacteriën in aanraking komen in onze jeugd.

Bart Lambrecht

Bart Lambrecht is een Belgisch arts en immunoloog. Wikipedia omschrijft hem als "een autoriteit op het gebied van astma en allergieën" ( klik hier). 

In 2014 schreef hij een artikel in het Belgische dagblad De Tijd waarin hij stelt: “We zijn te proper geworden. We evolueren naar een collectieve smetvrees, en dat zorgt ervoor dat allergieën en astma duizelingwekkend zijn gegroeid in de hele westerse wereld. Het is dé epidemie van onze tijd”.

Het idee achter deze visie is dat we als kind in aanraking moeten komen met allerlei ziekteverwekkers omdat we dan ons immuunsysteem goed opbouwen. Wanneer we in onze jeugd te weinig met bacteriën en microben in aanraking komen kan het immuunsysteem ontsporen, en gaan reageren op allerlei onschuldige zaken, zoals huisstofmijt of boompollen.

Bart Lambrecht: “Kinderen hebben die infecties net nodig om hun afweersysteem juist af te stellen. Om het te leren te onderscheiden wat echt gevaarlijk is en wat onschuldig is. Het eerste levensjaar is cruciaal. Kinderen zijn miljoenen jaren gewoon geweest met vuil om te gaan, en plots zou ons afweersysteem dat niet meer aankunnen?”.

Kinderen van de boerderij

Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat kinderen die opgroeien op een boerderij mét koeien veel minder risico lopen op allergie. Hun immuunsysteem wordt voldoende geactiveerd, zodat het later niet gaat ontsporen. Het Longfonds heeft er zelfs een heel verhaal overgeschreven. Onder de titel " De goede eigenschappen van boerderijstof".

In Groningen heb je al boeren die crèches organiseren op hun erf.


Zo komen kinderen weer in contact met dieren en de natuur. 

Maar hebben kinderen allergie of astma ....

Dus bij preventie spelen microben en bacteriën een belangrijke rol. Maar wanneer een kind eenmaal allergisch is of astma ontwikkeld heeft, is het natuurlijk een ander verhaal. Dan is het zinvol om datgene waarvoor het kind allergisch is weg te halen. Dus de kat de deur uit, buiten roken, etc.

Maar als je piepjonge kinderen hebt en je huis moet nodig opgeruimd worden, denk dan even aan de wijze woorden van Bart Lambrechts (de beste man heeft onlangs nog de Francquiprijs, de belangrijkste Belgische wetenschapsprijs, ontvangen): “Onze maatschappij evolueert naar een collectieve smetvrees. Dat is zorgwekkend. Als we zo voortdoen, is binnenkort elk kind allergisch”.


-- Bronnen/verder lezen ------------------------------

Artikel in Science: Why farm kids breathe better

De goede eigenschappen van boerderijstof

CAHAG: Opgroeien op boerderi beschermt tegen astma