Leven zonder astma

Dankzij de Buteyko Methode

 Leven zonder Astma

  "Dankzij het boek adem ik beter.

  Ik ben gestopt met Flixotide

  en de Salbutamol heb ik weg

  kunnen doen"

 

  Akke (Medewerkster Astmafonds)

  

Daniel SchaapOpen brief aan het Astmafonds van Daniël Schaap (11)

Daniël Schaap is 11 jaar. Hij heeft zijn hele leven veel last van astma gehad. In december 2007 leerde hij de Buteyko Methode bij het Buteyko Instituut Nederland.

Sindsdien gaat het veel beter met hem. Hij gebruikt geen medicijnen meer.

In juli 2008 heeft Daniël een brief geschreven naar het Astmafonds. Dit is de tekst van die brief.


Brief van Daniël Schaap

Hallo mevrouw,

Mijn naam is Daniël Schaap en ik ben 11 jaar. Ik zit in groep 7 en ik woon in Rotterdam.

Een paar jaar geleden heb ik gezwommen met Marleen Veldhuis. Ze heeft mij geleerd dat ik me niet moet laten leiden door mijn astma en dat je bijna alles kan ook al heb je astma. Ik wil graag iets vertellen waar zij iets aan kan hebben, zodat ze misschien nog harder kan zwemmen.

Tot december had ik heel erg last van mijn astma. Ik moest elkde dag flixotide en brycanil nemen en ook prednison als het te erg werd. Toen ben ik met Dick Buteyko gaan doen. We hadden ervan gehoord van Akke, mijn moeder kent haar. Buteyko heeft ademhalingsoefeningen bedacht. Hij bedacht dat het belangrijk is om niet teveel te ademen. Het heeft te maken met koolzuurgas. Daarvan moet je meer in je bloed hebben, dan voel je je beter. Het gaat niet zo gemakkelijk dat je dat doet door veel prik te drinken. Dat is wel jammer.

Je moet een paar keer per dag oefeningen doen en daardoor krijg je meer koolzuurgas. Als je hoest hou je 5 tellen je adem in en ook als je heel erg hard gelachen hebt. De oefeningen zijn niet moeilijk en duren maar 10 minuten per keer. Ik kan nu 120 stappen lopen zonder te ademen. Ik vind het heel moeilijk om dit aan u uit te leggen. Ik kan het beter laten zien. Dan is het duidelijker. Soms moet je opletten met eten, van sommig eten voel je je niet lekker.

Marleen zou dit ook moeten weten van Buteyko want ik heb geen last meer van astma. Ik neem geen medicijnen meer. Ik kan sporten zonder benauwd te worden en zonder medicijnen. Dat kon ik nooit. IDaniël met bekerk kan nu hardlooptraining doen zonder benauwd te worden. Ik heb minder last allergie want ik zit in de klas naast een meisje die een hond heeft en dat kon vroeger nooit. Ik zit sinds april op badminton en ben 2e geworden bij de clubkampioenschappen. Op de foto zie je mij met de beker van badminton. Ik hoest echt nooit meer.

Als ik een aanval krijg, doe ik meteen mijn oefeningen. Daardoor stopt de aanval. Ik voel me dan maar even vervelend in plaats van een paar dagen. Ik ben minder bang om een aanval te krijgen omdat ik weet dat ik de aanval kan stoppen door de oefeningen te doen. Soms vind ik het verschrikkelijk vervelend om de oefeningen te doen maar het helpt heel goed en over een tijdje kan ik ermee stoppen. Ik doe het nu al minder vaak dan in het begin. Bij mijn broertje werkte het zo goed dat de dokter nu gezegd heeft dat hij geen astma heeft. Hij moest ook altijd medicijnen nemen en lag ´s nachts altijd te hoesten en nu helemaal niet meer. En hij hoeft ook geen matrashoezen meer. Hij kan alleen niet tegen stro. Hij doet de oefeningen een paar keer per week mee, dat is genoeg.

Ik wil het heel graag aan Marleen vertellen want ik heb geleerd hoe het is om zonder astma te sporten. Omdat zij gezegd had dat je nooit op moet geven heb ik op een eenwieler leren fietsen. Ik kan nu ook op de hoge eenwieler.

Niet opgeven is heel belangrijk maar geen astma hebben is nog veel leuker. Je kan dan echt nog veel meer dan je dacht.

Wilt u mijn mail alstublieft doorsturen naar Marleen Veldhuis? Misschien kan ze terugmailen.

Bedankt en groeten van Daniël